Acupunctuur, dat is toch iets met naalden?

De naalden

Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van dunne steriele wegwerpnaaldjes met verschillende afmetingen. De meest gebruikte naalden zijn ongeveer 0,25 mm dun. Voor punten op het gezicht worden zelfs nog dunnere naaldjes gebruikt, deze zijn vaak maar 0,16 mm.
De lengte van de naaldjes varieert en is afhankelijk van de plek en de persoon waar ze voor worden gebruikt. Zo zullen de naalden die in de bovenbenen worden gebruikt, langer zijn dan degene die op de handen en voeten worden gezet. Bij kinderen worden kortere naalden gebruikt dan bij volwassenen.

Doet het pijn?

Veel mensen vinden acupunctuur een beetje griezelig, want er worden toch naalden in je lijf gestoken. Echter zal je er bijna niets van merken. Op het moment dat de naald door de huid gaat kan je een klein prikje voelen. Daarna is het voor iedereen anders! De meeste mensen voelen een prikkeling, die niet altijd op de plek van de naald hoeft te zitten. Andere krijgen zware benen, voelen zich slaperig, voelen een kleine schokje of een warme of koude plek rond de naald. Er zijn ook mensen die helemaal niets voelen.

Maar acupunctuur, wat doet het nou eigenlijk?

Bij acupunctuur worden naalden gestoken in acupunctuurpunten. De acupunctuurpunten liggen op bepaalde energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Er zijn punten die pijnstillend werken door het vrijmaken van endorfines. Er zijn ook punten die helpen tegen misselijkheid of spierkrampen door de gebieden waar ze geprikt worden te laten ontspannen. Alle punten hebben hun eigen specifieke werking.
Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, afgekort TCG of in het Engels TCM (Traditional Chinese Medicine). Wil je meer weten over wat TCG allemaal inhoud? Op mijn website onder TCG heb ik meer informatie staan!

Bij welke klachten kan je acupunctuur gebruiken?

Door acupunctuur wordt het lichaam geholpen om weer in de juiste balans te komen en zichzelf als het ware kan genezen van de kwaal of klacht. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft een (indicatie)lijst met meer dan 50 aandoeningen samengesteld waarbij acupunctuur als therapie kan worden gebruikt. Op deze lijst staan bijvoorbeeld: longklachten, pijnklachten (waaronder menstruatiepijn, hoofdpijn, rugpijn), darmklachten, reumatische klachten en allergieën. Ook wordt acupunctuur aangeraden bij o.a. overgangsklachten, slaapstoornissen, oorsuizen (tinnitus), psychische- en verslavingsklachten.
Acupunctuur kan ook heel goed worden ingezet bij acute problemen zoals sportblessures. Verder heeft acupunctuur een positieve invloed op je humeur, verhoogt het de weerstand en ontspant het lichaam en geest.

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!