Acupunctuur en fit zijn

Wie wil zich nou niet fit en energiek voelen? Goed slapen en uitgerust de dag beginnen? Mariska Putters, acupuncturist die werkt volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, helpt veel mensen om weer lekker in hun vel te komen en fit door het leven te gaan.

“Bij mij in de praktijk komen mensen met diverse klachten. Of het nu gaat om lichamelijke of mentale klachten, mensen willen er graag vanaf”. Bijvoorbeeld bij pijn, zoals terugkerende rugpijn, hebben mensen vaak alles uit de reguliere zorg al geprobeerd zonder voldoende resultaat. Het is zo verdrietig om te horen dat mensen alles al geprobeerd hebben en dan vaak zware pijnmedicatie voorgeschreven krijgen, waarbij de arts aangeeft dat ze er maar mee moeten leren leven, vertelt Mariska. En dat terwijl acupunctuur nog heel goed zou kunnen helpen om de klachten te verminderen of soms zelfs laat verdwijnen.

Mariska geeft aan dat elke persoon een andere behandelwijze nodig heeft. Iedereen is uniek en heeft een eigen behandeling nodig. Voel je je niet fit omdat je pijn hebt, dan gaan we de pijn behandelen. Ben je moe omdat je slecht slaapt of omdat je een virusinfectie of ziekte hebt gehad? Ook dan zullen we met het onderliggende probleem aan de gang gaan. De redenen waarom iemand zich niet fijn voelt zijn oneindig. “Het is mijn taak als acupuncturist om samen met de cliënt te achterhalen waar het probleem vandaan komt en dat te gaan behandelen.”

Vanuit het oogpunt van de Chinese Geneeskunde kan het zijn dat de energie die door ons lichaam stroomt en moet zorgen voor een goed geolied systeem, geblokkeerd raakt. “Het lichaam raakt dus uit balans waardoor er klachten ontstaan. Ik help mensen door de energie in hun lichaam weer in beweging te zetten.” De behandeling bestaat niet alleen uit het plaatsen van naalden. Gesprekken, leefstijl- en bewegingsadviezen behoren ook tot de behandelwijze. Ook wordt er gebruik gemaakt van moxa (kruiden die gebrand worden en zorgen voor een aangename warmte), Guasha (een schraap methode om o.a. doorbloeding te stimuleren) en het plaatsen van cups (om lokale stagnaties van energie aan te pakken).

Als ik mensen uitleg waardoor hun klachten zijn ontstaan, dan begrijpen ze vaak beter hoe hun lichaam werkt en wat ze er zelf aan kunnen doen om te voorkomen dat de klacht terug komt. “Dat is eigenlijk het mooiste van mijn vak, dat ik mensen help om hun eigen klachten op te lossen!” Net als bij de reguliere geneeskunde, werkt acupunctuur niet voor iedereen. “Ik ben geen therapeut die eindeloos doorbehandelt, het werkt voor mij erg demotiverend als er geen resultaten zichtbaar zijn.” Om die reden, spreekt Mariska met nieuwe klanten af om 5 keer te behandelen en dan te evalueren of acupunctuur de juiste therapie is.

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!