‘Traditionele Chinese geneeskunde helpt ook bij mentale en emotionele problemen’

Het is inmiddels alweer ruim een jaar geleden dat ze met haar praktijk begon, hoogste tijd om de balans op te maken. Het bevalt haar uitstekend, blijkt uit het gesprek met Mariska Putters, acupuncturist bij praktijk Prikkelend Perspectief.

Traditionele Chinese geneeskunde is een systeemgeneeskunde. Door middel van acupunctuur, gesprekken, adviezen over leefstijl, voeding en beweging wordt er gewerkt om het systeem (lichaam) zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Hierdoor zullen vele klachten verminderen of zelfs volledig verdwijnen. “Ik behandel dus geen klacht, maar ga op zoek naar de oorzaak. Dit kan een recent ongeluk, een doorgemaakte ziekte of een traumatische gebeurtenis in het verleden zijn. Maar ook kan leefstijl, voeding of gebruik van medicatie de oorzaak zijn van klachten. Er komen veel mensen met dezelfde klachten, maar de oorzaak is vaak verschillend en de behandeling dus ook voor iedereen anders”. Mariska weigert te spreken van een alternatieve geneeswijze. “Omdat dit inhoudelijk gewoon niet klopt”, zegt ze gedecideerd. “Ik spreek liever van complementaire, dus aanvullende, geneeswijze. De reguliere geneeskunde kan heel veel en is heel goed bij acute problemen, maar helpt lang niet bij alle klachten. Zodra er chronische problemen komen, is er soms geen pasklare oplossing en kan Chinese geneeskunde verlichting bieden. Daarom werkt de combinatie van reguliere en complementaire geneeskunde zo goed: ze vullen elkaar aan”. 

Ouder worden gaat, zo luidt het oh zo ware cliché, gepaard met gebreken. Mariska helpt door middel van acupunctuur de problemen te verminderen, dan wel te voorkomen. “De mensen die ik in mijn praktijk heb, kampen met heel diverse klachten. Pijnklachten, bewegingsproblematiek, vermoeidheid, maar ook eenzaamheid en depressies komen met name bij de wat oudere cliënten veel voor. Door bijvoorbeeld het overlijden van een partner, voelen mensen zich alleen en hebben moeite om het verlies te verwerken. Ze trekken zich terug, gaan de deur niet meer uit en komen in een neerwaartse spiraal terecht.

 “Chinese geneeskunde, waarvan acupunctuur een onderdeel is, helpt heel erg goed bij mentale en emotionele problemen. En dat weet helaas nog niet iedereen!” Mariska wil dan ook graag ondersteuning bieden bij dit soort problemen, omdat het leven zo ontzettend leuk kan zijn!

Ook bij verstoringen van het verteringssysteem, slaapproblematiek, verminderde weerstand, hoge bloeddruk en aanhoudende verkoudheden helpt acupunctuur heel goed. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het immuunsysteem verbetert. “Wel wil ik benadrukken dat de cliënten het uiteindelijk zelf moeten doen, ze moeten de eerste stap nemen door naar mijn praktijk te komen. Ik geef ze slechts inzichten in de werking van hun eigen lichaam, advies over voeding en leefstijl en natuurlijk behandel ik ze volgens de Traditionele Chinese geneeskunde met acupunctuur”. Wanneer mensen slecht ter been zijn, geeft Mariska ook behandelingen aan huis. De praktijk is namelijk gevestigd de eerste verdieping. “Afhankelijk van de locatie reken ik een kleine vergoeding”. Het werk bevalt haar nog altijd zeer goed. “Het is en blijft helemaal fantastisch om mensen te kunnen helpen! Ik ben op weg naar een fulltime bestaan als acupuncturist en daar ben ik enorm dankbaar voor!”

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!

Prikkelend Perspectief
Salentijnerhout 36, Harderwijk
Tel. 06 – 81 95 84 79
info@prikkelendperspectief.nl
www.prikkelendperspectief.nl