‘Acupunctuur werkt bij vermoeidheid’

Vermoeidheid, burn-out, gebrek aan energie, het is een aanzienlijk probleem voor veel mensen. Vijftien procent van de werknemers had in 2016 burn-out klachten (cijfers CBS). Mariska Putters, acupuncturist die werkt volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, behandelt veel cliënten voor vermoeidheidsklachten.

In gesprek over de verschillende componenten van dit fenomeen en de remedies. Vermoeidheid is een groot probleem, verteld Mariska. “Bij mij in de praktijk komen mensen met diverse klachten en aandoeningen. Tijdens de consulten blijkt zeker de helft van de cliënten vermoeidheidsklachten te hebben.”

Er zijn veel verschillende soorten vermoeidheid, zo kan iemand emotioneel leeg zijn of een zwaar gevoel van lichaam, ledematen en hoofd hebben. Er zijn ook mensen die lichamelijke en geestelijk uitgeput zijn. Ze stappen ’s ochtends moe uit bed en zijn blij als het ‘s avonds bedtijd is. Ook heb je mensen die weliswaar fris en fruitig opstaan maar dan ergens op de dag in een dip komen en daar niet meer van herstellen totdat ze naar bed gaan.

De oorzaken zijn ook heel verschillend. De eigenaar van Prikkelend Perspectief geeft aan dat elke soort vermoeidheid een andere behandelwijze nodig heeft. “Het is mijn taak als acupuncturist om samen met de cliënt te achterhalen waar de vermoeidheid vandaan komt.” Eén van de oorzaken is werkgerelateerde stress, maar het kan ook zijn dat iemand hele hoge eisen aan zichzelf stelt, in een ongelukkige gezinssituatie zit of een zware operatie of ziekte heeft door moeten maken. “In ons leven worden we vaak gestuurd door een overvolle agenda, tijd voor het nemen van rust komt daarin eigenlijk te weinig voor.”

Vanuit het oogpunt van de Chinese Geneeskunde kan het zijn dat de energie die door ons lichaam stroomt en moet zorgen voor een goed geolied systeem, volledig geblokkeerd raakt. “Het lichaam raakt dus uit balans waardoor er verschillende klachten ontstaan. Ik help mensen door de energie in hun lichaam weer in beweging te zetten.”

De behandeling bestaat niet alleen uit het plaatsen van naalden. Gesprekken, voedings-, leefstijl- en bewegingsadviezen behoren ook tot de behandelwijze. Soms gebeuren er tijdens de sessies bijzondere dingen. “De behandeling kan soms best intensief óf juist weer erg rustgevend zijn. Het komt wel eens voor dat iemand zomaar in slaap valt. En of ik dat zie als iets slechts? Nee hoor, totaal niet juist! Iedereen reageert namelijk anders op een behandeling.”

Geduld is bij het herstel van energie een schone zaak. Mensen kampen vaak langdurige met klachten, deze gaan natuurlijk niet zomaar weer over. “Ik stel altijd de vraag aan mijn cliënten hoe lang ze de klachten al hebben als ze aan mij vragen hoe veel behandelingen ze nodig hebben. Vaak krijg ik dan het antwoord: ‘ik heb eigenlijk al jaren minder energie’. Ik leg dan uit dat het opbouwen van energie een langdurig proces is, de hersteltijd kan best één of twee jaar bedragen.”

Het eerste resultaat is vaak niet eens meer energie, mensen gaan zich eerst over het algemeen beter voelen. Zo hebben ze minder hoofdpijn, slapen ze beter, gaat het geheugen vooruit en voelen ze zich meer ontspannen. “Nog een effect is dat cliënten sneller herstellen van periode van stress of ziekte”.

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!

Prikkelend Perspectief
Salentijnerhout 36, Harderwijk
Tel. 06 – 81 95 84 79
info@prikkelendperspectief.nl
www.prikkelendperspectief.nl