Vraag het de specialist; gezondheid

Vraag

Je hoort steeds meer mensen praten over de gezondheidsvoordelen van acupunctuur. Maar wat is nou precies acupunctuur?

Antwoord

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese Geneeskunde. Andere onderdelen zijn fytotherapie (kruidengeneeskunde), voeding, bewegingsleer (Tai Chi, Qi Gong) en massage- en manipulatietechnieken (Shiatsu en Tui Na). Acupunctuur wordt in Europa het meest toegepast. Bij acupunctuur worden er dunne steriele wegwerpnaaldjes op bepaalde (acupunctuur)punten in het lichaam gestoken.
Het lichaam heeft meer dan 365 acupunctuurpunten. De punten bevinden zich op de 12 meridianen (‘energiebanen’).

Alle punten hebben hun eigen werking. Door acupunctuur wordt er een prikkel gegeven om de natuurlijke balans van het lichaam weer te herstellen. Van de naalden merk je (bijna) niets. Meestal voel je een klein prikje wanneer de naald door de huid gaat, maar daarna is het niet pijnlijk. Wel kun je bepaalde sensaties waarnemen, zo kan er soms een prikkelend gevoel zijn of worden je benen zwaar.

Vanuit de (Westerse) wetenschap wordt acupunctuur op de volgende manier verklaard; door het stimuleren van de zenuwuiteinden en het bindweefsel worden er lichaamseigen stoffen zoals endorfinen en dynorfynen aangemaakt. Deze stofjes werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Ook bevordert acupunctuur de doorbloeding. Hierdoor bereiken meer voedingsstoffen en zuurstof de weefsels en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Het lichaam kan zichzelf dus beter herstellen.

Verderop in deze uitgave kun je lezen hoe een acupunctuurbehandeling gaat en bij welke klachten je het kunt gebruiken.
Wil je nog meer weten over acupunctuur? Kijk eens op mijn website of neem contact met mij op!

Mariska Putters
Acupuncturist
Prikkelend Perspectief
Salentijnerhout 36, Harderwijk
Tel. 06 – 81 95 84 79
www.prikkelendperspectief.nl

De praktijk verhuist in april 2019 naar Oosteinde 21 in Harderwijk