Acupunctuur? Hoe gaat een consult en voor welke 
klachten kan je het gebruiken?

Ze studeerde cum laude af en startte op 1 juli 2017 vol enthousiasme haar praktijk voor Oosterse geneeskunde, Prikkelend Perspectief. In Harderwijk Magazine legt Mariska Putters, acupuncturist die werkt volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, vol passie uit wat mensen kunnen verwachten als ze gebruik gaan maken van acupunctuur.

Alles begint voor mij bij het eerste contact, vertelt Mariska. Dit kan telefonisch, per e-mail of gewoon tijdens een gesprek bij de supermarkt zijn. “Ik vind het erg belangrijk dat mensen weten wat ze kunnen verwachten en hoe een consult in zijn werk gaat.” Er wordt dan ook altijd gevraagd naar de klacht, zodat Mariska een inschatting kan maken of ze iemand verder kan helpen. 

Tijdens de eerste afspraak, die gemiddeld anderhalf uur duurt, wordt er eerst uitgebreid over de hulpvraag gesproken. “Om een goede diagnose te kunnen stellen, heb ik heel veel informatie nodig over het probleem. Zo wil ik graag weten hoelang de klacht al bestaat, wat helpt en wat niet, wat is er al gedaan?”

De Traditionele Chinese Geneeskunde is een systeemgeneeskunde, dit betekent dat het lichaam in balans wordt gebracht zodat het optimaal kan functioneren en klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Er moet gezocht worden naar het onderliggende probleem die de klacht veroorzaakt. Er worden dan ook vragen gesteld over; spijsvertering en voeding, luchtwegen, hoofdpijn en duizeligheid, temperatuur en transpiratie, hoe het slaapritme is en nog veel meer. “Sommige mensen vinden het heel ongemakkelijk om te praten over ontlasting of bij vrouwen de menstruatie, maar dit is zo belangrijk! Het laat mij zien hoe het lichaam functioneert en zorgt ervoor dat ik een goede diagnose kan stellen.”

Na het gesprek vindt de tong- en polsdiagnose plaats. Het functioneren van het lichaam en de organen zie je terug op de tong en kan je voelen aan de pols. “Vooral kinderen vinden het erg leuk dat ze hun tong mogen uitsteken.” vertelt Mariska lachend. Soms worden ook bepaalde punten op de buik of op de rug gevoeld. Er wordt gezocht naar pijnlijke plekken of naar temperatuurverschillen. “Ik vind het erg belangrijk dat mensen in mijn praktijk weten wat ik aan het doen ben. Ik leg dus altijd alles uit, vertel wat ik ga doen en waarom ik het doe”.

Acupunctuur kan je inzetten bij heel veel klachten. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft een indicatielijst met meer dan vijftig aandoeningen samengesteld waarbij acupunctuur als therapie kan worden gebruikt. Op de lijst staan bijvoorbeeld: longklachten, diverse pijnklachten (waaronder menstruatiepijn, hoofdpijn, rugpijn), darmklachten, reumatische klachten en allergieën. Acupunctuur wordt ook aangeraden bij onder meer overgangsklachten, slaapstoornissen, oorsuizen (tinnitus), psychische en verslavingsklachten, sportblessures en andere (acute) pijnklachten.

Wil je meer informatie over wat acupunctuur voor jou kan betekenen? Neem telefonisch contact op, stuur een e-mail of kijk eens op de website!

Prikkelend Perspectief
Salentijnerhout 36, Harderwijk
Tel. 06 – 81 95 84 79
info@prikkelendperspectief.nl
www.prikkelendperspectief.nl

De praktijk verhuist in april 2019 naar Oosteinde 21 in Harderwijk