Vraag het de specialist; menstruatieklachten

VRAAG

Ik heb veel ongemak en pijnklachten door mijn menstruatie. Zou acupunctuur kunnen helpen en hoe werkt het?

ANTWOORD

Veel vrouwen hebben last van hun menstruatie, zowel lichamelijke als emotionele klachten zorgen elke maand voor veel ongemakken. Soms zijn de klachten zo erg dat ze een paar dagen in de maand niet normaal kunnen functioneren. Veel vrouwen denken dat dit normaal is of dat het er bij hoort. Maar bij een gezonde menstruatie hoor je geen pijn en sterke emoties te hebben!

 

Menstruatieklachten en Traditionele Chinese Geneeskunde

Binnen de Chinese Geneeskunde, waaronder acupunctuur valt, heeft het behandelen van vrouwenklachten altijd een belangrijke plaats ingenomen. De WHO (World Health Organisation) heeft dan ook menstruatieklachten op de indicatielijst voor acupunctuurbehandelingen gezet.

 

Menstruatieklachten en PMS (Premenstrueel Syndroom)

De meest voorkomende klacht is buikpijn voorafgaand of tijdens de menstruatie. Verder hebben veel vrouwen last van hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, obstipatie of diarree, gewrichtspijn, rugpijn en pijnlijke borsten. Wanneer de klachten voorafgaand aan de menstruatie voorkomen en in combinatie met stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en/of somberheid wordt dit PMS genoemd. De klachten ontstaan door de hormoonschommelingen voor en tijdens de menstruatie.

Naast de (pre)menstruele klachten hebben sommige vrouwen ook last van een verstoring van de menstruatiecyclus. Denk hierbij aan een onregelmatige cyclus, een te lange of juist te korte cyclus, het wegblijven van de menstruatie, pijn rond de ovulatie en overmatig bloedverlies of tussentijdse bloedingen.

 

Hoe werkt acupunctuur bij menstruatieklachten?

De Chinese Geneeskunde is een systeem geneeskunde, door het lichaam optimaal te laten functioneren zullen klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Met name de Lever is nauw betrokken bij de menstruatiecyclus. Als de Leverenergie geblokkeerd of verzwakt raakt, komt het vaak voor dat de menstruatiecyclus ontregelt. Dit heeft overigens niets te maken met leverproblemen volgens de Westerse geneeskunde! Voor een goed functionerend systeem moet er een vrije beweging zijn van energie (Qi), hierdoor krijg je balans tussen lichaam en geest. Acupunctuur heft stagnaties van energie op en helpt om pijn te verlichten.

 

Hormonen en acupunctuur

Naast een goede energiedoorstroming is je hormoonhuishouding ook erg belangrijk. Tijdens de menstruatiecyclus wisselen de samenstellingen van je hormonen continu. Dit proces kan door allerlei oorzaken soms verstoord raken. Met acupunctuur kan je de balans weer herstellen. Acupunctuur heeft invloed op de aanmaak van bepaalde hormonen. Wat goed is om te weten is dat acupunctuur geen invloed heeft op de werking van de anticonceptiemiddelen met hormonen, deze kunnen dus veilig worden gebruikt voor de preventie van zwangerschap.

 

Behandelingen en frequentie

De eerste paar keer zal er wekelijks behandeld worden, daarna wordt die periode opgerekt naar ongeveer 1 keer per cyclus. Soms is het nodig om langere tijd maandelijks te behandelen, zeker wanneer de problemen al lang bestaan. Ik spreek altijd af om na ongeveer 5 behandelingen te evalueren en samen te kijken of het zinvol is om door te gaan.

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!