Vraag het de specialist: Ik heb last van hoge bloeddruk en kan niet goed tegen de medicijnen. Kan acupunctuur ook helpen bij hoge bloeddruk?

VRAAG

Ik heb last van hoge bloeddruk en kan niet goed tegen de medicijnen. Kan acupunctuur ook helpen bij hoge bloeddruk?

 

ANTWOORD

Acupunctuur kan goed helpen bij hoge bloeddruk. De Traditionele Chinese Geneeskunde is een systeemgeneeskunde. Dit betekent dat je het hele lichaam (systeem) behandelt en niet alleen de klacht. Er wordt goed gekeken wat de oorzaak van de hoge bloeddruk is. Dit kan stress zijn, maar ook voeding of bijvoorbeeld onverwerkte emoties. Bij vrouwen kan de overgang zorgen voor een te hoge bloeddruk. Door de uitgebreide intake zal er gezocht worden naar de oorzaak, zodat er een op de persoon gerichte behandeling wordt gegeven.

Een behandeling bestaat uit het plaatsen van diverse naalden op het lichaam, armen en benen. Deze blijven ongeveer 20 minuten zitten. Daarnaast worden een aantal naalden in de oren gezet, dit zijn zogenaamde verblijfsnaalden en zullen een aantal dagen tot weken in het oor blijven zitten.

Over het algemeen geldt, hoe langer het probleem bestaat hoe vaker en intensiever er behandeld moet worden. Soms is het noodzakelijk om, wanneer mensen bijvoorbeeld van de medicatie af zijn, elke 4 – 6 weken acupunctuurbehandelingen te krijgen om zo de bloeddruk stabiel te houden. Stop echter nooit zelfstandig met medicijnen, doe dit altijd in overleg met de behandeld arts!

Acupunctuur wordt (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!

Mariska Putters, acupuncturist

Prikkelend Perspectief
Oosteinde 21, 3842 DR Harderwijk
Tel. 06 – 81 95 84 79
info@prikkelendperspectief.nl
www.prikkelendperspectief.nl