Acupunctuur en buikklachten

In december bestaat haar praktijk voor Oosterse geneeskunde, Prikkelend Perspectief 2,5 jaar. Nadat ze in juni 2017 Cum Laude afstudeerde als acupuncturist startte Mariska Putters (39) uit Harderwijk meteen haar praktijk op. Vol enthousiasme praat Mariska over de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en acupunctuur.

‘Ik kon niet wachten om mensen te gaan helpen! Al voor ik afgestudeerd was had ik alle administratieve zaken geregeld, de praktijkruimte ingericht en de acupunctuurnaalden aangeschaft. De eerste mensen konden komen!” In november 2018 stopte Mariska met haar baan als projectleider en stortte zich fulltime op haar werk als acupuncturist. In de praktijk komen mensen van alle leeftijden en met heel uiteenlopende hulpvragen. Het is Mariska opgevallen hoeveel mensen er problemen hebben met hun spijsvertering. Misselijkheid, slechte eetlust, zuurbranden, diarree of constipatie, prikkelbare darm syndroom (PDS of IBS), is zomaar een greep uit de gehoorde klachten. TCG is een systeem geneeskunde en gaat er vanuit dat er bij een optimaal functionerend lichaam geen klachten zijn.

Een onderdeel van het eerste consult is een uitgebreide intake. Tijdens dit gesprek wil Mariska de persoon achter de klacht goed leren kennen. Een heel belangrijk onderdeel van het gesprek is de spijsvertering. Wat gaat er in? En misschien nog wel belangrijker, hoe komt het er uit? Mariska vertelt lachend ‘Mensen worden soms wat ongemakkelijk als ik vragen stel over de ontlasting.’ Voor een acupuncturist is het heel belangrijk om te weten wat de vorm van de ontlasting is, hoe vaak in de week er ontlast wordt en of het bijvoorbeeld stinkt. ‘Een vraag van mij is ook of mensen veel toiletpapier nodig hebben. Dan kijken mensen mij soms vragend aan. Ik verduidelijk door te vragen of ze moeten blijven vegen.’

Bij de behandeling van buikklachten wordt vaak gebruik gemaakt van moxa, dit zijn de gedroogde bladeren van de Bijvoet. Dit kruid wordt gebrand en geeft een aangename warmte in de buik. Ook wordt er gesproken over voeding en welke kleine aanpassingen er gedaan kunnen worden om de spijsvertering beter te laten verlopen. Anders dan in onze Westerse cultuur wordt er niet gekeken naar koolhydraten, eiwitten en vetten, maar naar wat voeding doet en vooral wat iemand nodig heeft. ‘Door onze economische welvaart zijn we een beetje de weg kwijt geraakt wat nou eigenlijk goed voor ons is en wat we nodig hebben’ vertelt Mariska. Het algemene advies is best simpel; geen pakjes of zakjes en eten wat er beschikbaar is in het seizoen en van de koude grond en dus niet uit de kas. ‘Verder kijk ik natuurlijk ook naar de persoon en wat die nodig heeft om weer in balans te komen’.

TCG is in mei van dit jaar erkend als officiële geneeskunde en op de lijst van meer dan 50 aandoeningen staan onder andere darmproblemen waarbij acupunctuur als therapie kan worden gebruikt. Mariska heeft een paar doelen voor de toekomst, een daarvan is mensen meer leren over TCG en ze handvaten te geven om hun eigen gezondheid te verbeteren. En zoals dat in het Westen bekend is, begint gezondheid in de buik!

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!