Van therapeut naar cliënt, Bell’s paralyse en acupunctuur

In vorige edities van Harderwijk Magazine sprak Mariska over de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en acupunctuur, ditmaal vertelt ze haar eigen verhaal. Ze werd getroffen door een halfzijdige gezichtsverlamming, genaamd Bell’s paralyse of de Ziekte van Bell.

‘Wakker worden met een half verlamd gezicht, dan heb je wel even kleine paniek als je in de spiegel kijkt! Gelukkig realiseerde ik snel dat het de Ziekte van Bell was.’ Zo begint Mariska haar verhaal. De Ziekte van Bell is een halfzijdige aangezichtsverlamming, er is een probleem met de belangrijkste motorische aangezichtszenuw, de nervus facialis. De oorzaak kan een virusinfectie, oorontsteking of bacterie zijn, echter vaak is er geen aanwijsbare reden voor de ziekte. De ziekte is te herkennen aan een afhangende mond, een onmogelijkheid om het oog te sluiten waarbij de oogbol naar achteren draait, het verdwijnen van rimpels aan de aangedane kant, niet kunnen fluiten, moeite met praten/lachen en eventueel reuk- en smaakverlies. De aandoening treft 20 tot 32 mensen per 100.000 per jaar. Uit studies blijkt dat de piek tussen 20 en 40 jaar ligt. Ongeveer een derde van de gevallen zal niet volledig herstellen.

‘Vanuit de opleiding weet ik dat dit snel behandeld moet worden om zo’n goed mogelijk resultaat te hebben.’ vervolgd Mariska haar verhaal. ‘Dus meteen een afspraak bij de huisarts gemaakt, cliënten afgebeld en collega acupuncturisten benadert om te kijken wie er zo snel mogelijk tijd had om mij te helpen.’ De huisarts concludeerde inderdaad dat het de Ziekte van Bell was. 10 dagen prednison 50mg en oogzalf om te voorkomen dat het oog uitdroogt.

Dag 1 16-8-2019

Dag 1 behandeling

Dag 25 10-9-2019

Dag 58 11-10-2019

‘Die middag kon ik terecht bij mijn studiegenoot en collega Harry Barenbrug in Swifterbant. Ik ben hem eeuwig dankbaar dat ik zo snel bij hem terecht kon!’ Als er niet met acupunctuur wordt behandeld, treedt (langzaam) herstel op tussen de 4 en 12 weken. Bij een grote groep mensen herstelt de zenuw niet volledig en zijn er na een jaar nog tekens van de verlamming zichtbaar. Soms kan bijvoorbeeld het oog niet goed sluiten en is er een operatie nodig om de functie te herstellen.

‘De behandelingen waren best pijnlijk, maar alles voor het goede resultaat! Verder heb ik veel rust genomen en goed op mijn eten gelet.’ Mariska’s gezicht is binnen 4 weken bijna volledig herstelt. Het kleine verschil is in de weken daarna ook verdwenen. ‘Ik heb in totaal 11 acupunctuur behandelingen gehad. Eerst om de paar dagen, toen eens per week en bij de laatste zat er 2 weken tussen.’ Mariska is blij dat haar gezicht hersteld is. ‘Het was heftig om mee te maken, maar ik ben dankbaar het te hebben mogen ervaren! Het heeft mijn vertrouwen in acupunctuur en de Chinese Geneeskunde nog groter gemaakt en ik ben zo gelukkig dat ik dit werk mag doen!’

Binnenkort staat het uitgebreide en volledige verhaal op de website. Wil je het lezen, nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!

Prikkelend Perspectief
Oosteinde 21
3842 DR Harderwijk
06-81958479
www.prikkelendperspectief.nl
info@prikkelendperspectief.nl