Acupunctuur bij vermoeidheid

Vermoeidheid, gebrek aan energie, lusteloosheid, het is een aanzienlijk probleem voor veel mensen. Elk jaar ervaren 1,4 miljoen mensen burn-out gerelateerde klachten (cijfers CBS) Mariska Putters, acupuncturist die werkt volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, behandelt veel mensen voor vermoeidheidsklachten.

 

Vermoeidheid is een groot probleem, vertelt Mariska. “Bij mij in de praktijk komen mensen met diverse klachten en aandoeningen. Tijdens de consulten blijkt zeker de helft van de cliënten vermoeidheidsklachten te hebben.” Er zijn veel verschillende soorten vermoeidheid. Mensen die niet voldoende energie hebben om de dag door te komen, maar wel uitgerust opstaan. Mensen die last hebben van een winter- of voorjaarsdip, maar er zijn ook mensen die lichamelijke en geestelijk uitgeput zijn. Ze stappen ’s ochtends moe uit bed en zijn blij als het ‘s avonds bedtijd is.

 

De oorzaken zijn ook heel verschillend. Mariska geeft aan dat elke soort vermoeidheid een andere behandelwijze nodig heeft. “Het is mijn taak als acupuncturist om samen met de cliënt te achterhalen waar de vermoeidheid vandaan komt.” Eén van de oorzaken is (werkgerelateerde) stress, maar het kan ook zijn dat iemand hele hoge eisen aan zichzelf stelt, in een ongelukkige gezinssituatie zit of een zware operatie of ziekte heeft door moeten maken.

Vanuit het oogpunt van de Chinese Geneeskunde kan het zijn dat de energie die door ons lichaam stroomt en moet zorgen voor een goed geolied systeem, volledig geblokkeerd raakt. “Het lichaam raakt dus uit balans waardoor er verschillende klachten ontstaan. Ik help mensen door de energie in hun lichaam weer in beweging te zetten.” De behandeling bestaat niet alleen uit het plaatsen van naalden. Gesprekken, leefstijl- en bewegingsadviezen behoren ook tot de behandelwijze. Voeding is heel erg belangrijk voor het herstellen van de energie en daarom zal er ook een voedingsadvies op maat worden gegeven. “We zijn een beetje kwijtgeraakt wat goed voor ons is. Als je nagaat dat de energie uit voeding die we in een bepaald seizoen nodig hebben dan ook beschikbaar is, is het eigenlijk raar dat we in de winter sla of rauwkost eten.”

Geduld is bij het herstel van energie een schone zaak. Mensen kampen vaak langdurige met klachten, deze gaan natuurlijk niet zomaar weer over. “Ik stel altijd de vraag aan mijn cliënten hoe lang ze de klachten al hebben als ze aan mij vragen hoe veel behandelingen ze nodig hebben. Vaak krijg ik dan het antwoord: ‘ik heb eigenlijk al jaren minder energie’. Ik leg dan uit dat het opbouwen van energie een langdurig proces is, de hersteltijd kan best één of twee jaar bedragen.”

Het eerste resultaat van de behandeling is vaak niet eens meer energie, mensen gaan zich eerst over het algemeen beter voelen. Zo hebben ze minder hoofdpijn, slapen ze beter, gaat het geheugen vooruit en voelen ze zich meer ontspannen. “Nog een effect is dat cliënten sneller herstellen van een periode van stress of ziekte”.

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!