Acupunctuur bij pijn

Er is niets zo vermoeiend als pijn. Het is iets dat je dagelijks bij je draagt, wat je normale functioneren belemmert en wat vaak slaapproblemen veroorzaakt. Mariska Putters, acupuncturist die werkt volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, helpt veel mensen met pijnklachten.

Pijn en ongemak is een probleem waar veel mensen last van hebben. “Bij mij in de praktijk komen mensen met diverse pijnklachten. Of het nu gaat om chronische pijn of om acute klachten, mensen willen er graag vanaf”. Bij chronische pijn, zoals terugkerende rugpijn of neuropathie (pijn vanuit de zenuwen), hebben mensen vaak alles uit de reguliere zorg al geprobeerd zonder voldoende resultaat. Het is zo verdrietig om te horen dat mensen alles al geprobeerd hebben en dan vaak zware pijnmedicatie voorgeschreven krijgen, waarbij de arts aangeeft dat ze er maar mee moeten leren leven, vertelt Mariska. En dat terwijl acupunctuur nog heel goed zou kunnen helpen om de klachten te verminderen of soms zelfs laat verdwijnen.

De oorzaken van pijn en ongemak zijn heel verschillend. Mariska geeft aan dat elke soort pijn een andere behandelwijze nodig heeft. “Het is mijn taak als acupuncturist om samen met de cliënt te achterhalen waar de pijn vandaan komt en wat voor pijn het is.” Er zijn veel verschillende soorten pijn, zo heb je bijvoorbeeld bonkende, zeurende, scherpe, diffuse of krampende pijn. En ze kunnen op alle plekken in het lichaam zitten, zoals hoofdpijn, menstruatiepijn, gewrichtspijn, buikpijn en ga zo maar door.

Vanuit het oogpunt van de Chinese Geneeskunde kan het zijn dat de energie die door ons lichaam stroomt en moet zorgen voor een goed geolied systeem, volledig geblokkeerd raakt. “Het lichaam raakt dus uit balans waardoor er pijnklachten ontstaan. Ik help mensen door de energie in hun lichaam weer in beweging te zetten.” De behandeling bestaat niet alleen uit het plaatsen van naalden. Gesprekken, leefstijl- en bewegingsadviezen behoren ook tot de behandelwijze. Ook wordt er gebruik gemaakt van moxa (kruiden die gebrand worden en zorgen voor een aangename warmte), Guasha (een schraap methode om doorbloeding te stimuleren) en het plaatsen van cups (om lokale stagnaties van energie aan te pakken).

Als ik mensen uitleg waardoor hun klachten zijn ontstaan, dan begrijpen ze vaak beter hoe hun lichaam werkt en wat ze er zelf aan kunnen doen om te voorkomen dat de klacht terug komt. “Dat is eigenlijk het mooiste van mijn vak, dat ik mensen help om hun eigen klachten op te lossen!” Net als bij de reguliere geneeskunde, werkt acupunctuur niet voor iedereen. “Ik ben geen therapeut die eindeloos doorbehandelt, het werkt voor mij erg demotiverend als er geen resultaten zichtbaar zijn.” Om die reden, spreekt Mariska met nieuwe klanten af om 5 keer te behandelen en dan te evalueren of acupunctuur de juiste therapie is.

Ervaar je zelf pijn of ongemak en wil je weten of acupunctuur iets voor jou zou kunnen betekenen? Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!