‘De dokter is het medicijn’

Ze studeerde Cum Laude af en is sinds 1 juli 2017 officieel begonnen als acupuncturist in Harderwijk. Mariska Putters legt met enthousiasme en vol passie uit wat haar praktijk voor Oosterse geneeskunde behelst. De praktijk heet Prikkelend Perspectief.

Allereerst is het wijs om uit de doeken te doen wat de geneeswijze daadwerkelijk inhoudt. De Traditionele Chinese Geneeskunde, waaronder acupunctuur valt, is een systeemgeneeskunde. Door middel van acupunctuur, gesprekken, adviezen over leefstijl, voeding en beweging wordt er gewerkt om het lichaam (systeem) zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Hierdoor zullen veel klachten verminderen of zelfs volledig verdwijnen. Bij acupunctuur worden er dunne steriele wegwerpnaaldjes op bepaalde (acupunctuur) punten in het lichaam gestoken. Het lichaam heeft meer dan 365 acupunctuurpunten en alle punten hebben hun eigen werking. Zo zijn er punten die pijnstillend werken, door de energie weer in circulatie te zetten. Door acupunctuur wordt er een prikkel gegeven om de natuurlijke balans van het lichaam weer te herstellen. Sommige mensen vinden acupunctuur een beetje griezelig, echter merk je er (bijna) niets van. Meestal wordt er een klein prikje gevoeld wanneer de naald door de huid gaat, maar daarna is het niet pijnlijk. Wel worden er bepaalde sensaties gevoeld, zoals prikkelingen, zware benen of een schokje. De ervaring is voor iedereen anders!

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft een (indicatie)lijst met meer dan vijftig aandoeningen samengesteld waarbij acupunctuur als therapie kan worden gebruikt. Zo staan er bijvoorbeeld: longklachten, diverse pijnklachten (waaronder menstruatiepijn, hoofdpijn, rugpijn), darmklachten, reumatische klachten en allergieën op de lijst. Ook wordt acupunctuur aangeraden bij onder meer overgangsklachten, slaapstoornissen, oorsuizen (tinnitus), psychische en verslavingsklachten. Niet alleen bij chronische klachten, maar ook bij sportblessures en andere acute klachten is acupunctuur zeer effectief. Het zorgt ervoor dat je lichaam sneller hersteld, hierdoor word je fitter, krijg je meer energie en voel je je gezonder. Ook beïnvloedt acupunctuur je humeur in positieve zin, verhoogt het de weerstand en ontspant het lichaam en geest.

In de praktijk komen veel mensen met dezelfde klachten, maar de oorzaak is vaak verschillend en de behandeling is dus ook voor iedereen anders. “Ik behandel geen klacht, maar ga op zoek naar de oorzaak.” Dit kan een recent ongeluk, een doorgemaakte ziekte of een traumatische gebeurtenis in het verleden zijn. Maar ook kan leefstijl, voeding of gebruik van medicatie de oorzaak zijn van klachten. “Het is niet alleen de naald die het werk doet, zo benadrukt Mariska. Ik houd mensen ook zeer zeker een spiegel voor.” Ook worden er adviezen gegeven hoe mensen er zelf voor kunnen zorgen dat ze een betere gezondheid krijgen. “De veranderingen die er gemaakt moeten worden om klachtenvrij te blijven zijn vaak maar heel klein en ik leg het uit volgens de theorieën van de Chinese geneeskunde.”

‘De dokter is het medicijn’, zo luidt een bekende Chinese spreuk. Hiermee wordt bedoeld dat het belangrijk is dat de dokter vaardig is in wat hij doet, en dat hij goed luistert en kijkt naar zijn patiënten om een goede diagnose te kunnen stellen. Mariska vindt het dan ook belangrijk om haar cliënten goed te leren kennen en neemt echt de tijd tijdens de consulten. “Ik ben geschoold volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde, wat betekent dat ik om mijn diagnose te kunnen stellen een uitgebreide intake hanteer.” Tijdens dit eerste consult komen een vraaggesprek, een pols- en tongdiagnose en soms ook een buikdiagnose aanbod. Ook kijkt Mariska goed naar de persoon die voor haar zit. “Al deze informatie zorgt ervoor dat ik een behandelplan kan maken en iemand zo goed mogelijk kan helpen. Voor mij is het een grote puzzel, waarbij op een gegeven moment alle stukjes op zijn plek vallen”.

Het werk dat ze inmiddels bijna twee jaar doet, bevalt haar goed. “Het is fantastisch, echt waar. Het is zo ontzettend fijn om mensen te kunnen en mogen helpen. Cliënten komen bij mij met de meest uiteenlopende hulpvragen en ik vind het nog steeds bijzonder om te zien hoe die klachten verminderen en in veel gevallen verdwijnen.”

Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!