‘De dokter is het medicijn’

Ze studeerde cum laude af en is sinds 1 juli 2017 officieel begonnen als acupuncturist in Harderwijk. Mariska Putters legt met enthousiasme en vol passie uit wat haar praktijk voor Oosterse geneeskunde behelst. De praktijk heet Prikkelend Perspectief.

“Ik zorg graag voor mensen en door met hen samen te werken wil ik zorgen dat ze beter in hun vel komen te zitten. Acupunctuur helpt hierbij.” Allereerst is het wijs om uit de doeken te doen wat de geneeswijze daadwerkelijk inhoudt. Bij acupunctuur worden er dunne steriele wegwerpnaaldjes op bepaalde (acupunctuur) punten in het lichaam gestoken. Het lichaam heeft meer dan 365 acupunctuurpunten en alle punten hebben hun eigen werking. Zo zijn er punten die pijnstillend werken, door de energie weer in circulatie te zetten. Door acupunctuur wordt er een prikkel gegeven om de natuurlijke balans van het lichaam weer te herstellen.

Acupunctuur zorgt ervoor dat het lichaam beter in balans komt en het helpt daarom bij ontzettend veel klachten. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft een (indicatie)lijst met meer dan vijftig aandoeningen samengesteld waarbij acupunctuur als therapie kan worden gebruikt. Zo staan er bijvoorbeeld: longklachten, diverse pijnklachten (waaronder menstruatiepijn, hoofdpijn, rugpijn), darmklachten, reumatische klachten en allergieën op de lijst. Ook wordt acupunctuur aangeraden bij onder meer overgangsklachten, slaapstoornissen, oorsuizen (tinnitus), psychische en verslavingsklachten, sportblessures en andere pijnklachten. Mariska vult aan hoe ze zelf geprikkeld is geraakt door deze geneeswijze. “Zelf ben ik geholpen toen ik ernstige rugklachten had. Na de acupunctuur behandeling voelde ik me voor 90% beter en daar ben ik natuurlijk wel gefascineerd door geraakt. Ik wilde meer weten, heb een boek gekocht en heb mede daardoor wel een andere kijk op gezondheid gekregen.” 

Het werk dat ze inmiddels dus ruim een jaar doet, bevalt haar goed. “Het is fantastisch, echt waar. Zo ontzettend fijn om mensen te kunnen helpen. Cliënten komen bij mij met de meest uiteenlopende hulpvragen en ik vind het nog steeds bijzonder om te zien hoe die klachten verminderen en in veel gevallen verdwijnen.”

Het is niet alleen de naald die het werk doet, zo benadrukt Mariska. “Ik houd de mensen ook zeer zeker een spiegel voor. Hoe kunnen mensen zelf zorgen voor een betere gezondheid. De veranderingen die er gemaakt moeten worden om klachtenvrij te blijven zijn vaak maar heel klein en ik leg het uit volgens de theorieën van de Chinese geneeswijze. ‘De dokter is het medicijn’, zo luidt een bekende Chinese spreuk. Hiermee wordt bedoeld dat het belangrijk is dat de dokter vaardig is in wat hij doet, en dat hij goed luistert naar zijn patiënten om een goede diagnose te kunnen stellen. China is zoals bekend het land waar de acupunctuur heel groot is.”

Mariska haar grootste ambitie is om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Om dat te kunnen bereiken werkt ze sinds september ook af en toe op de Drostenweg in Nijkerk. Wil je meer informatie over wat acupunctuur voor jou kan betekenen? Neem telefonisch contact op, stuur een e-mail of kijk eens op de website!

Prikkelend Perspectief
Salentijnerhout 36, 3845 EV Harderwijk
Tel. 06 – 81 95 84 79
info@prikkelendperspectief.nl
www.prikkelendperspectief.nl