‘De dokter is het medicijn’

‘De dokter is het medicijn’
Ze studeerde cum laude af en is sinds 1 juli 2017 officieel begonnen als acupuncturist in Harderwijk. Mariska Putters (39) legt met enthousiasme en vol passie uit wat haar werk als acupuncturist inhoudt. De praktijk heet Prikkelend Perspectief.
Mariska heeft zich het afgelopen jaar vol gestort op haar eigen praktijk. Ze zegde 1 november 2018 haar baan als projectleider op en is fulltime aan het werk gegaan als acupuncturist. In april dit jaar is de praktijk verhuisd naar het Oosteinde 21: een locatie waar gezondheid de boventoon voert.

 

 

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit is systeemgeneeskunde die uitgaat van het behandelen van de totale mens in plaats van alleen de lokale klacht. ,,Tegenwoordig is iedereen druk; werk, kinderen, hobby’s, sporten en het onderhouden van sociale contacten kan voor veel stress zorgen. Door deze stress kunnen (energie)blokkades ontstaan, waardoor er diverse problemen en klachten ontstaan. Met acupunctuur kan je de energie weer in beweging brengen. Omdat het een systeemgeneeskunde is, zorgt acupunctuur dat het lichaam zo optimaal mogelijk gaat functioneren en klachten verminderen of verdwijnen. Je hoeft niet altijd te leren leven met bepaalde klachten.’’

Acupunctuur helpt bij ontzettend veel klachten. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft een (indicatie)lijst met meer dan vijftig aandoeningen samengesteld waarbij acupunctuur als therapie kan worden gebruikt. Zo staan er bijvoorbeeld: longklachten, diverse pijnklachten (waaronder menstruatiepijn, hoofdpijn, rugpijn), darmklachten, reumatische klachten en allergieën op de lijst. Ook wordt acupunctuur aangeraden bij onder meer overgangsklachten, slaapstoornissen, oorsuizen (tinnitus), psychische en verslavingsklachten, sportblessures en andere pijnklachten.

Over het effect van acupunctuur zijn verschillende zienswijzen. ,,De ‘Westerse’ werking is een betere doorbloeding door de naalden. Je kunt punten gebruiken die pijnstillend werken en stoffen als endorfine vrijmaken. Ook zijn er punten die invloed hebben op de hormoonbalans. De Chinese uitleg is dat energie in beweging wordt gezet en dat ziekteverwekkers worden opgeruimd.’’ 

“Het is niet alleen de naald die het werk doet”, zo benadrukt Mariska. “Ik houd mensen ook zeer zeker een spiegel voor. Hoe kunnen mensen zelf zorgen voor een betere gezondheid. De veranderingen die er gemaakt moeten worden om klachtenvrij te blijven zijn vaak maar heel klein en ik leg het uit volgens de theorieën van de Chinese geneeswijze. ‘De dokter is het medicijn’, zo luidt een bekende Chinese spreuk. Hiermee wordt bedoeld dat het belangrijk is dat de dokter vaardig is in wat hij doet, en dat hij goed luistert naar zijn patiënten om een goede diagnose te kunnen stellen. “Om die reden neem ik echt de tijd voor mijn cliënten, een intake en eerste behandeling duurt al snel 1,5 uur.”

Mariska heeft enkele doelen voor de nabije toekomst. ,,Ik wil graag zoveel mogelijk mensen helpen! Daarvoor heb ik wel een stabiel draaiende praktijk nodig, want ik moet er wel van kunnen leven. Ook vind ik het belangrijk om meer voorlichting over Chinese Geneeskunde te geven, zodat meer mensen hun eigen lichaam beter leren begrijpen en daardoor zelf aan hun gezondheid kunnen werken.”

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Kijk dan eens op mijn website of neem contact met mij op!